Telefon
WhatsApp
İnstagram
CCTV ve Güvenlik Sistemleri

CCTV ve Güvenlik Sistemleri

CCTV, kameralar aracılığıyla alınan görüntünün belirli bir konuma iletildiği sisteme verilen isimdir. CCTV açılımı, “Kapalı Devre Televizyon” anlamına gelen “Close Circuit TeleVision” kavramından türetilmiştir. Televizyon sisteminden farklı olarak CCTV, bir merkezden geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine belli bir alandaki görüntüyü izleme sistemi olarak tanımlanabilir. Günümüzde CCTV, genellikle güvenlik amaçlı kullanılmasının yanında trafik kontrolü, tehlikeli bölgelerin izlenmesinde de kullanılabilmektedir.

CCTV sistemi, kameranın kablo aracılığıyla televizyona ya da monitöre bağlanması ile oluşmaktadır. Gelişmiş bir CCTV sisteminde kamera ve monitörün yanı sıra lens, switch ve kayıt cihazı(DVR, NVR vb.) gibi parçalar da bulunabilir. Kameraya harici olarak eklenebilecek bir mikrofon veya kameraların üzerinde bulunan dahili mikrofonlar aracılığıyla ses kaydı da mümkün olabilmektedir.

CCTV sistemi, başta güvenlik ve suçla mücadele alanlarında kullanılmasının yanında geniş bir kullanım alanına sahiptir.
CCTV sistemlerinin kullanım alanları arasında;

  • Trafik izleme ve yönetme,
  • İşyeri, fabrika ve işletmelerde ürün kalitesi kontrolü,
  • Toplu taşıma araçlarında servis kalitesini arttırma,
  • Kaza ve tedbirsiz davranışların önlenmesi,
  • Kötü niyetli kişilerin tespiti,
  • Tiyatro, konferans salonu vb. alanlarda farklı yerlerden gösterim,

Dış ortam güvenliğini sağlama bulunmaktadır.Günümüzde CCTV çözümleri, gelişen teknolojiye paralel olarak kullanıcı ihtiyacına göre çeşitlenebilmektedir. CCTV sistemler, kullanım amacı ve yerine bağlı olarak işletmelerin ihtiyacına uygun farklı çözümler sunabilmektedir.

CCTV KAMERA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

CCTV, genellikle güvenlik ve tedbir amaçlı kullanılan kamera sistemine verilen isimdir. CCTV sisteminin en temel unsurunu kameralar oluşturmaktadır. CCTV kameralar, kullanım amacı ve kullanım yerine göre çeşitlilik göstermektedir. Sabit kameralar, hareketli kameralar ile IP kameralar bu çeşitliliği oluşturan başlıca kameralardır.
Dome Kameralar: Yapısı gereği doom olarak adlandırılan bu kameraların hızlı dome kamera, kızıl ötesi dome kamera, saldırıya dayanıklı dome kamera gibi çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle kapalı alanlarda kullanılan dome kameralar, yapısı gereği tavan montajına uygun olduğundan montaj ayağı gerekmemektedir. Dome kameraların genel özellikleri arasında; dijital zoom, özel hayat maskeleme, hareket algılama, OSD menü bulunabilmektedir.
Hızlı Dome Kamera: Gelişmiş özelliklere sahip bu kamera, her ortamda kullanılabilecek özelliklere uygun olarak çeşitlenebilmektedir. Geniş bir alanda kullanıma imkan sağlamasından dolayı çevresel ve fiziksel etkilere karşı dayanıklıdır. Geniş alanların izlenmesinde büyük yarar sağlayan Speed Dome Kameralar, yüksek hızda hareket edip zoom yapabilmektedir.
Dome IP Kamera: Yarım bir fanus içerisindeki yapısı sayesinde geniş bir alanı izleme ve zoom yapabilme özelliğine sahip bu kamera çeşidi, görüntüyü network üzerinden iletebilmektedir.
IP Kameralar: Bu kamera çeşidinde görüntü network üzerinden aktarılmaktadır. Bu özelliği nedeniyle uzak bölgelerin izlenmesinde kolaylık sağlamaktadır.  Farklı protokol ve birçok sistemle uyum içerisinden çalışabilmesi açısından en çok tercih edilen CCTV IP kamera çeşididir.
Kutu IP Kamera: Yakaladığı analog sinyali dijitale çevirerek ethernet bağlantı noktası üzerinden yayın yapabilen kamera çeşididir. Genellikle iç mekan kullanıma uygun olan bu kamera çeşidi dış ortamda kullanılmak istendiğinde zarar görmemesi açısından uyumlu aksesuarlarla birlikte kullanılmalıdır.
Küp IP Kamera: Genellikle iç mekanlarda kullanılan bu kameralar, yüksek ses algılama ve çözünürlüğü sayesinde bebek izleme ve hasta takibinde kullanılmaktadır.
IR Bullet IP Kamera: Ethernet üzerinden uzaktan izlemeye imkan tanıyan bu kamera çeşidinin çalışabilmesi için elektrik kablolamasına gerek olmamaktadır. Bağlı bulunduğu ethernet üzerinden enerjisini sağlayan kamera, Infra Red (Kızıl ötesi) teknolojisi sayesinde gece kullanımı sağlayabilmektedir

Önceki
Fiber Optik Sonlandırma ve Altyapı Çözümleri
Sonraki
3 Boyutlu Tasarım Mimari Çizimleri